Ana Sayfa / Genel / Apartman ve villalara geri kazanım için ekipman bulundurma zorunluluğu geldi.

Apartman ve villalara geri kazanım için ekipman bulundurma zorunluluğu geldi.

Bakanlık tarafından 2019 senesinde piyasaya sürülen Sıfır Atık Yönetmeliği’nce öngörülen plastik kullanımının azaltılmasına, besin ve tekstil atıklarının önlenmesine ve vatandaşların atıklarını bırakabilecekleri atık getirme merkezlerinin teknik özelliklerine ilişkin esaslar yayımlandı.
Düzenleme ile toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde oluşan gıda atıklarının deposunda ayrıştırılmasını sağlamak amacıyla biyobozunur atıklar için ayrı biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi zorunlu olacak. Ek olarak site, apartman,villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için ayrı ekipman bulundurulması zorunluluğu getirildi. Düzenlemeyle mevcut ve yeni yapılacak tüm binalarda atık kutusu bulundurma zorunluluğu geldi. Yurttaşların atıklarını bırakabilmeleri için kurulacak Atık Getirme Merkezleri’nin teknik özelliklerine ilişkin usul ve esaslar da belirlendi.
Uygulamayla atık biriktirme ekipmanı renginin seçiminde geri kazanılabilir atıklar için mavi, öteki atıklar için koyu gri, biyobozunur atıklar için kahverengi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı, metal atıklar için gri, kâğıt atıklar için mavi, kompozit atıklar için turkuaz, bitkisel atık yağ için koyu mavi, atık ilaçlar için beyaz, tekstil atıkları için pembe, atık elektrikli ve elektronik eşyalar için mor renk kullanılacak yahut mevcut biriktirme ekipmanlarında atık türüne uygun renkte etiketleme, giydirme, renklendirme yapılabilecek.
Ayrıca sıfır atık bilinci ile farkındalığın artırılması ve uygulamanın yaygınlaştırılması için yöresel idareler tarafından süreli kampanyalar düzenlenmesi, vatandaşların atıklarını ayrı biriktirmesini teşvik edici organizasyonların yapılması, eğitim kurumlarında ise Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde “Sıfır Atık Öğrenci Kulüpleri”nin oluşturulması ile ilgili mevzular belirlendi.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

İşaret Dilinin Önemi

İşaret dili, işitme engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları bir dildir. Dünya genelinde milyonlarca insanın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir