Barbaros Hayreddin Paşa veya gerçek adıyla Hızır Reis, kaptan-ı derya unvanıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryasıdır. 16. yüzyılda gerçekleştirdiği seferlerle Akdeniz’de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Öyle ki bazı tarihçiler tarafından Akdeniz, bir Türk gölü olarak anıldı.
Doğum yeri: Paleokipos, Yunanistan
Ölüm tarihi ve yeri: 4 Temmuz 1546, Büyükdere, İstanbul
Defnedildiği yer: Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, İstanbul
Kardeşleri: Oruç Reis, İlyas Reis, İshak Reis
Kitaplar: Barbaros Hayreddin paşanın hatıraları
Çocukları: Hasan Paşa
Ebeveynleri: Yakup Ağa, Katerina
Barbaros Hayreddin Paşa devşirme mi?
Barbaros Hayrettin Paşa‘nın doğduğu Midilli Adası’nda bulunan kitabe, soyağacına dair bilinmeyenleri ortaya çıkardı. Kitabenin Barbaros‘un devşirme değil, Türk olduğunu kanıtladığı açıklandı.
Barbaros Hayrettin Paşa kimin döneminde Osmanlı hizmetine girmiştir?
1533’te Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros‘u devlet hizmetine çağırdı ve Barbaros‘u Osmanlı donanmasına Kaptan-ı Derya atadı. Akdeniz’i Osmanlı egemenliğine geçiren Barbaros Hayreddin Paşa‘nın savaş dehası ve denizcilik bilgisi en üst seviyedeydi. Onun sayesinde Osmanlı İmparatorluğu en parlak dönemini yaşadı.
Gerçek Barbaros kim?
Barbaros Hayreddin Paşa veya gerçek adıyla Hızır Reis (1478; Midilli – 4 Temmuz 1546; İstanbul), Osmanlı İmparatorluğu’nun ünlü denizcilerinden, kaptan-ı derya olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan paşası ve kaptan-ı deryası. … Hayreddin Paşa’nın asıl adı Hızır Reis’ti.