Kökeni Arapça olan Şeyh kelimesi, aynı anlamı ile beraber Türkçede yerleşik olarak kullanılmaktadır. Tarikatlarla ilgili bir kelime olmasının yanı sıra, bu konuda üst düzey kişiler için verilen bir unvan olarak ele alınır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakılınca, Şeyh kelimesi farklı cümleler üzerinden ifade edilebilir.
– Tarikat kurucusu
– Bir tarikatta en yüksek mertebeye ulaşmış olan kimse
– Tarikat büyüğü
– Tarikat kollarından birinin başında bulunan kimse
– Arap kabile ve aşiret başkanı
Bu şekilde farklı yapılar ve karikatür için kullanılan bir sözcüktür.
Şeyh Kime Denir?
Genel olarak bir tarikat kurucusu ya da tarikat içerisinde en yüksek mertebeye ulaşmış kişiler şey olarak ifade edilir. Günümüzde birçok Arap ülkesi ile beraber Türkiye’de de tarikatlar bulunmaktadır.
Şeyhler var mıdır?Müslüman dünyasında dini hayat üzerinde büyük bir kontrole sahip tarikatların başında şeyh denilen kişiler bulunmaktadır. Tarikatlarda veli veya ermiş oldukları zannedilen şeyhlerin, mürşit olduklarına inanılmaktadır. İslam’da bir ruhban sınıfı olmadığı gibi, bir şeyh sınıfı da bulunmamaktadır.
Şeyhler kuranda geçiyor mu?Birincisi atalarının inandığı gibi inanmayı Kuran’ın önüne koyanlar, diğeride Kuran’ı asla muhatap almayıp onu eskilerin masalı gibi gören sözde ilerici beyinsizlerdir. İşte bu nedenlerden dolayı asla Kuran ne Mehdiden ne de şeyhten bahseder.
Ilk şeyh kimdir?Harîriyye. Ahmed er-Rifâî’nin kızından torunu Ebü’l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye’de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Tarikatların asıl amacı nedir?Tarikat, Allah’a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biridir. İslamiyet’te, İslamiyet’in kalbi boyutu üzerinde duran ve “kalbin fıkhı” diye nitelenen tasavvuf öğretisinin (terbiyesinin) uygulandığı düzenli kurumsal yapılar olarak tarif edilir.
yorumlayın
Geri Bildirim: Hacı Bayram-ı Veli – GELDİM, OKUDUM, BİLDİM – VENI, LEGI, SCIVI