Ana Sayfa / Diğer / Ülkeler / Kiev nerede, nasıl gidilir, ne yapılır rehberi

Kiev nerede, nasıl gidilir, ne yapılır rehberi

Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri olan Kiev, Dinyeper Nehri’nin üzerine kurulmuştur. Stratejik konumu sebebiyle Doğu Avrupa’daki en önemli kentlerden biridir. Sovyetler Birliği döneminde bloğun üçüncü büyük kenti olan Kiev, Slav kültürünün merkezi olarak gösterilir. Ukrayna’nın politik, ekonomik, eğitim ve külütürel merkezidir. Bununla beraber Avrupa’nın önemli sanayi ve yüksek teknoloji merkezlerinden biridir.Kiev’de yaşam, Kavimler göçü sırasında Karadeniz’in kuzeyinden göç eden Kyiv Kardeşler kabilesinin bu topraklara yerleşmesi ile 484 senesinde başlamıştır. “Kiev” adını kurucuları olan “Kyiv Kardeşler”den almıştır.
Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları kışların çok soğuk ve uzun olması sebebi ile seyahat için daha uygundur. Tüm botanik bahçeleri ve parkların yeşerdiği, çiçek açtığı ilkbahar ve yaz ayları en güzel zamanlarıdır.Kış aylarında da ayrı bir havası vardır. Göl donar ve nerede ise tüm Kievli’ler donan göl üzerinde buz pateni yaparlar.
Kiev’de kentin her tarafına dağılmış lokanta ve restoranlarda mahalli mutfağın ve dünya mutfağının en güzel lezzetlerini tadabilirsiniz. Şehir ayrıca çok sayıda fast food zincirine de sahiptir.Bölgede geleneksel bol malzemeli çorbaları ve yerel vodkaları da Kiev’de de tadabilirsiniz. Kesinlikle Kiev tavuğunun da tadına bakmalısınız. Tavuk, et ve balık köftelerine “Katleta” denilmektedir. Kiev’e özgü olan “Kievski” tavuk eti ile hazırlanan bir çeşit köftedir.Kiev’de lor peyniri, kaşar peyniri, yoğurt ve kefir çok tüketilmektedir. Reçel ve turşu çeşitleri de Kiev’deyken ne olursa olsun denemeniz gerekenler içinde yer verilmiştir.10 ayrı salona sahip olan Kozachok isimli mekan geniş bir Ukrayna mutfağı sunmaktadır. Nobel ve O. Panas ise tercih edebileceğiniz diğer önemli restoranlardır.Kentte bir çok pazar bulunur. Besarabsky Pazarı, bunlardan en popüler olanıdır. Bu pazarlarda paketlenmiş kurutulmuş deniz ürünleri çokça gözünüze çarpacaktır. Bizlerin damak zevkine çok uygun olmasa da denemeye değerdir.
Khreschatyk şehrin en önemli caddesidir. İçinde bir çok restoran, kafe, alışveriş merkezi ve gece kulübü barındıran 1.100 metre uzunluğundaki cadde, hafta sonları ve özel günlerde trafiğe kapatılmaktadır. Bu caddenin başlangıç noktası Bazarapski pazarı ve Arena City alışveriş merkezidir. Bitişinde ise Turuncu Devrimin gerçekleştirildiği Özgürlük meydanı bulunmaktadır.Bir başka önemli yer ise Pechersk Lavra Manastırı’dır. 11. Yy ortalarında kurulmuş olan bu manastır, SSCB içindeki en büyük manastırlardan biridir. 27 hektar alan üzerine kurulmuş 18 kiliseden oluşmaktadır. Bu kiliselerin 12’si yerin üzerinde 6’sı ise yerin altındaki mağaralardadır. Bu nedenle mağaralar manastırı olarak da bilinmektedir. St. Sophia Katedrali kentteki en eski kilisedir. Mimari yapısı, altın kubbeleri, çan kuleleri ile çok ilgi çekici bir yerdir.Buradan Kievliler’in sayfiye alanı Hydrapark’a gidebilirsiniz. Dinyeper nehri ortasındaki bu ada ana karaya köprü ile bağlanmaktadır. çevreı tamamen kumlarla çevrilmiştir.Çernobil Müzesi, felaketin anlatıldığı, yaşananlarla alakalı bir çok şeyin sergilendiği şehirdeki önemli müzelerden biridir.600 senelik bir tarihe haiz Kiev şehri bir dönem Ruslara başkentlik yapmış, bir dehemmiyet Alman işgalinde kalmış bir yer olduğundan dolayı farklı kültürlere ait farklı yapılar bulmanız mümkün.Bizans mimarisinden esinlenerek 1017-1024 seneleri arasında şehre giriş kapısı olarak surlarla birlikte yapılmış olan Zoloti Vorota (Altın Kapı) surlar yıkıldıktan sonra yalnız kapı olarak kalmıştır.Hristiyanlık dinini Slav Irkı ile tanıştıran Knyaz Vladimir’e adanmış olan Vladimirskaya Katedrali de görülmeye kıymet yerlerin başlangıcında gelmektedir.Eski yerleşim olan Podol semti, sokak sanatçıları, antika eşya satıcıları ve renkli kubbeli yapıları ile görsel bir şölen sunmaktadır.Tüm bu tarz şeylerin haricinde ülkenin en önemli sanat ve kültür merkezi olan Kiev’de gün içinde yapılabilecek çok sayıda aktivite mevcut. Şehrin dört bir yanına dağılmış sanat galerileri, müzeler, tiyatrolar, sinemalar ve mimari yapılarıyla Kiev ziyaretçilere gezilecek pek çok yer fırsatı sunmaktadır.
Gece yaşamı Kiev’de gece 23:00’te başlayıp, sabahın ilk ışıklarına kadar devam etmektedir. Avrupa standartlarında ve ilginç dekorlara sahip kulüplerde, keyifli ve ilginç geceler sizi beklemekte.Biley Noch, 112 ve Maximym isimli mekanlar ise belli bir saate kadar yemek servisi yapıp, arkasından gece klubüne dönüşmektedir.Özgürlük meydanı ise her gece kalabalık olup, çoğu gece gençlerin dans gösterilerine ev sahipliği yapar.
Kentteki en işlek cadde Kreshchatik Caddesi’dir. Pek çok alışveriş merkezi de bu cadde çevresinde yer alır. Kiev’deki en önemli avmleri şu şekildedir;•Metrograd,•Globus,•Mandarin Plazza,•City Center,•Megamarket,•Silpo,•Billa•FurshetBunlardan Globus, Kiev’in ilk yer altı alışveriş merkezidir.Ayrıca Kiev’in yerel pazarlarında ve şehrin her tarafına dağılmış butik ve hediye dükkanlarında Kiev’e özgü hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Hediyelik eşya almak için en renkli bölge Podol semti ve burada kurulan tezgahlardır.
Nemli karasal iklim hakimdir. Yazlar sıcak ve nemli, kışlar soğuk ve karlı geçer. Kış aylarında hava sıcaklığı -10 – 0°C yöreında seyreder. Yazları ise hava sıcaklığı 20 – 25°C civarındadır.

Kiev’in başketi olan Ukrayna coğrafi konum itibari ile Kuzey Doğu Avrupa’da yer almaktadır. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa’da olan en büyük ülkedir. 

Ülkenin resmi dili Ukraynacadır. Ukraynaca Doğu Slav dillerine ait olan bir dildir. Ukrayna’da Ukraynacadan farklı olarak 18 tane de farklı dil konuşulmaktadır. Ukrayna’nın nüfusu 2020 yılında 44,13 milyon olarak açıklanmıştı.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Düzce Ne Zaman İl Oldu?

1999 senesinde 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan Düzce, 1’i yeni 7 ilçenin bağlanmasıyla …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir