Türkiye’de oldukça yaygın olan hacamat yönteminin vücudu yenilediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülüyor. Oldukça eski bir alternatif tıp yöntemi olan hacamatın, vücuttaki toksin maddelerin ve ölü kan hücrelerinin atılmasına yardımcı olduğu düşünülüyor.
5000 yıllık geçmişi olan hacamat tedavisine bugün yakından bakıyoruz. Hacamat yaptıranlardan faydalarını ve zararlarını öğrendik.
Hacamat nedir?
Hacamat kelimesinin kökeni Arapça’dan geliyor. Arapça ‘hücum’ anlamına gelen hacamat kelimesi, binlerce yıllık bir alternatif tedaviyi bizlere anlatıyor. Eski Mısır’da başlandığı düşünülen hacamat tekniğinde ıslak kupalar yardımıyla vücuttan toksin maddeler ve ölü kan hücreleri dışarı atılıyor.
Genellikle Orta Doğu ülkelerinde uygulanan hacamat yönteminde geniş bir kupa, kavanoz veya cam bardak kullanılıyor. Vakumlama tekniğiyle yapılan bu yöntemle kişinin toksinleri dışarı atılarak daha enerjik, güçlü ve sağlıklı olduğu düşünülüyor. Hacamat yaptıranlar bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve dolayısıyla yeni hastalıklara karşı daha dirençli olduklarını söylüyorlar. Ancak en önemlisi, hacamat yöntemi mutlaka profesyoneller tarafından, steril bir ortamda yapılmalıdır.
Hacamat ne işe yarar?: Hacamat sırasında vücuttan atılan kanın ağır metaller ve toksinler içeriği biliniyor. Vücutta biriken serbest radikaller, ilaçlar ve zararlı beslenme alışkanlıklarının bıraktığı etkiler bu kanın içinde yer alır. Hacamat yapılırken dışarıya çekilen koyu renkli kan sayesinde vücut bu toksinlerden arınarak vücudun daha sağlıklı olması bekleniyor.
Hacamatın faydaları nelerdir?
- Kanın içinde biriken toksin atıklardan arınmak ve serbest radikallerin yarattığı hasarı onardığı,
- Kanda detoks ve yenilenme etkisi yarattığı,
- Stresi azaltıp ve kişinin rahatlamasını sağladığı,
- Hacamat yaptırmak, vücudu daha dirençli hale getirdiği,
- Hacamat, kansızlık için de iyi geldiği söyleniyor.
- Hacamat yaptıranlar uygulama sonrasında kendilerini daha enerjik hissettiğini söylüyorlar.
- Kadınlarda regl ağrısı ve regl düzensizliğine de hacamatın iyi geldiği düşünülüyor.
- Hacamat, görme hücrelerinin yenilenmesini sağladığı için göz sağlığına da iyi geldiği düşünülüyor.
Hacamatın zararlı nelerdir?
Hacamatın faydaları kadar zararları da olabiliyor özellikle evde profesyonel olmayan hacamat uygulamalarında ciltte leke ve yanık görünümleri meydana gelebiliyor. Hacamatı steril bir ortamda yaptırmazsan, kesiklerden enfeksiyon kapabilir ve daha ileri sağlık sorunlarına yol açabilirsin.
Hacamat sonrası görülen en büyük cilt sorunlarından biri de kızarıklık ve morarmadır. Hacamat yapılan bölgede vakumlama sonrasında tahriş olabiliyor ve kişinin cildinde morluk gibi hassasiyetler oluşabiliyor.