Ana Sayfa / Genel / Kımız Nedir? Nasıl Yapılır? Helal mi?

Kımız Nedir? Nasıl Yapılır? Helal mi?

Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır.

Kımızda Alkol Var mı ?

TÜRKLER’in ulusal içkisi olarak anılan kımız, kısrak sütünün fermanta edilmesiyle yapılıyor. Kısrak sütünün mayalanmasıyla elde edilen kımız fermante edildikten sonra % 1.2 nisbetinde alkol ihtiva ediyor.

Kımız Helal mi?

Kısrak sütünü içmenin dini açıdan bir sakıncası olmadığı din alimleri tarafından belirtilmiştir. Fakat İslamiyet’e göre alkol içeren ve sarhoş eden içeceklerin içilmesi günah kabul edilmektedir. Bu nedenle alkol oranı yüksek kımızın içilmesinin günah olduğu çeşitli din kaynaklarında yer almaktadır.

Kımız Nasıl Yapılır?

Kımız yayıkları “torsuk” veya “saba” adı verilen at derisinden elde edilmiş tulumlarından oluşur. Mayalanan kısrak sütü, yayıklara eklenir ve 45 dakika kadar “bişkek” adı verilen kaşıkla harmanlanır. Yapılan işlemlerden sonra yaklaşık 24 saat geçince gerekli mayalanma tamamlanır.

Oy Ver

0

User Rating: Be the first one !

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

İşaret Dilinin Önemi

İşaret dili, işitme engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları bir dildir. Dünya genelinde milyonlarca insanın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir