Balık avı zevkli, hem de yararlı bir spordur. Balık avı çok zevkli bir iştir; yalnız, bunun için sabırlı olmak, güçlüklerden senememek, zorlukları yenmekten hoşlanmak koşuldur. Zira balık avı karada yapılan avlardan daha güç, daha yorucudur. Balık avcısı, yalnız balıkla değil, üstelik saati saatine uymayan denizle de uğraşmak, onu yenmek zorundadır. Dünyanın her köşesinde, balıkçılığı zevk ve spor için yapanlar meslekleri balıkçı olanlardan daha çoktur.
Balık avından sağlayan meslekten balıkçılar ya dalyan kurarak, veyahut ağ kullanarak geniş ölçüde balıkavlarlar. Ticaret emeliyle yapılan bu avlanmaya büyük balıkçılık denir. Amatör balıkçılık ise zevk ve spor için yapılır. Bunda kazanç güdülmez. Amatör balıkçılar, karşılaşacakları türlü güçlüklere, hem de tehlikelere seve-seve katlanırlar.
Balık avlamak, çeşitli bilgileri gerektiren bir spordur. Amatör bir balıkçı her şeyden önce şunları bilmelidir.
1)Balık cinsleri, avlanış vakitları,
2)Avlanma araçları (Ağ, olta, zıpkın, kayık gibi),
3)Yeteri kadar denizcilik,
4)Yüzmek, kürek çekmek, yelken kullanmak,
Bu ön bilgilerin yanı sıra balık avcısının gözüpek, soğukkanlı olması da gerekir. Avcı, karada değil, durumu asla belli olmayan deniz üzerinde olduğunu unutmamalıdır.
Balık, başlıca iki türlü avlanır: ya ağ ile veyahut olta ile. Bu aletler balığı avlamak için kullanılan silahlardır.
Genel olarak ağ ile yapılan avcılık daha çok meslekten balıkçıların müracaat ettikleri bir usuldür. Amatör balıkçı daha çok olta ile avlanmayı tercih eder. Bunun dışında amatörler torba ve kepçe biçiminde küçük ağlarla, zıpkınla da balık avlar.
Yediden yetmişe kadar kimselerin kullandığı başlıca balık avlama usulü olta ile yapılan balık avıdır. Bu bakımdan, olta avcılığının üzerinde ehemmiyetle duracağız.