- Neye ödeme yaptığınızı unutmayın.
- Kulaklıkların ses izolasyonu değerlendirin.
- Frekans aralığını araştırın.
- 5. Eğer büyük paralar ödemek istemiyorsanız gürültü önleyici özelliğinden vazgeçmelisiniz.
- Hepsini test edin.
- Kulaklıkların Empedansına (İç Direnç) Bakın.
- 8. Son olarak, kulaklarınız kullanın!
Bireysel telefon kullanımının daha da arttığı bu günlerde telefonlarımızla yaptığımız bunca işlemi bir tek bizim duyabilmemiz için telefon kulaklığı kullanmak bir zorunluluktur. Ek olarak telefonların uzun süreli beyin bölgesine yakın bir şekilde tutulmaması gerektiği uzmanlar tarafınca sıklıkla dile getirilmektedir. Telefonunuzu daha rahat ve elastiki bir halde kullanmanızı elde eden cep telefonu kulaklıkları hem sıhhat açısından sizi bir tehlikeden uzak tutmakta bununla birlikte dış dünyadan sizi biraz soyutlayarak size ilişkin özel bir dünya oluşturmaktadır.
Telefon kulaklığı seçerken nelere dikkat etmeli?
Amaç: Kulaklığınızı ağırlıklı hangi kullanım için almış olduğumızı iyi belirlemek gerekiyor. Sadece iletişimde mi kullancaksınız, müzik ve film şeklinde medya unsurlarını mı ağırlıklı takip edeceksiniz, oyun oynamak için telefon oyuncu kulaklığına mı ihtiyacınız var? Bu amaca göre fiyat performans özelliklerine dikkat etmek gerekmektedir.
Model: genel anlamda model olarak kulak üstü kulaklıklar ve kulak içi kulaklıklar (inair kulaklıklar ve earbud) diye ikiye ayırabiliriz. Kulaklık kulak üstü olarak tercih edildiğinde, yüksek ses kalitesine ve seviyesine sahip olabilmektedir sadece dış görünüş açısından büyük olduğundan taşınması zor olsa gerek. Kulak üstü telefon kulaklığı kulak içi telefon kulaklığına oranla daha fazla fiyat aralığına sahiptir. Kulaklık kulak içi olarak tercih edilirse; İnair kulaklıklar, ses izalasyonu diğer modellere bakılırsa daha iyi olan bu modellerdir. Kulak içi takılarak kullanıldığından kulaklara uyma problemi yaşatabilir. Uzun süre temizlenmeden kullanılırsa kulak açısından sıhhat problemlerine yol açabilir. Earbud kulaklıklar, minimum verimle çalışan kulaklıklardır. Fiyat olarak uygundur ancak sesi tam izole edemediğinden istenilen ses standardını vermekte zorlanabilmektedir. Bu modelleri seçerken birinci öncelik sizin konforunuzdur. Çeşit sayısı oldukça fazla olduğundan kulak yapınıza en uygun kulaklığı deneyerek bulmak en doğru olanıdır.
Frekans aralığı: Burada belirtilen değerler ne kadar genişse ses kalitesi de o denli yüksektir. Hz cinsinden ifade edilir.
Ses hassasiyet seviyesi(db): averaj 100-105 db aralığı iyi kabul edilebilir. Kulaklık verdiği ses enerjisinin seviyesinin db cinsinden ifadesidir.
Kablolu – kablosuz kullanımı: Telefon kulaklığı kablosuz ve kablolu olarak iki farklı yöntemle kullanılmaktadır. Kablo karmaşasından sıyrılarak aletinızla aranızdaki mesafenin kablo uzunluğuna bağlı olmamasını istiyor ve yanınızda taşıma açısından daha portatif bir ürün arıyorsanız kablosuz kulaklıklar idealdir. Genel olarak telefon kulaklığı bluetooth teknoloji sayesinde kablosuz bir duruma gelmektedir. Sadece kablosuz kulaklıkların temel problemi mesafe ve şarj süreleridir. Bu tarz kulaklıkları tercih ederken uzun şarj süresine ve ihtiyacınız olacak kadar mesafe çekim kapasitesine haiz kulaklıkları tercih etmek daha uygundur. Telefon kulaklığı kablolu kullanılır, devamlı şarj etmek gibi problemlerle uğraşamam diyorsanız, tercih kablolu kulaklıklar olmalıdır. Sadece tablolu kulaklıkların temel sorunu ortada bir kablonun olması ve iş yaparken elinize ayağınıza dolaşmasıdır.