Tüketmek ten haz aldığımız, Kırmızı et, protein kaynağı, demir ve çinko zengini olan kırmızı et, B grubu vitaminler için de çok önemli bir kaynaktır. İçinde bulunan Demir içeriği ile kansızlığı önleyen ve kan yapılmasına destek olan kırmızı ette bulunan, B12 vitamini sinir sistemiz içinde kritik rol oynuyor. Ayrıca kırmızı et, B12 vitamini protein, yağ ve karbonhidratların vücutta işlenmesi için de gereklidir. Kırmızı et özellikle, gelişme çağındaki çocukların ihtiyaç duydukları hayvansal proteinin, kırmızı etten karşılanması da önemlidir. Kırmızı et D vitaminiyle çocukların kemik gelişimini de destekler ve E vitamini ve magnezyum içeriği de kırmızı eti beslenme listelerinde en ön sıralara çıkarmaktadır. Hamilelik döneminde kırmızı et tüketilmesi, bebeğin kemik ve kas gelişimi için önemliyken, mutlaka jinekolog tavsiyesi ile ilerlenmesi gerekmektedir. Genelde uzmanlar mineral içeriğiyle, kırmızı etin kontrollü ve düzenli tüketildiğinde kolesterol üzerinde de olumlu etki yapacağı konusunda görüş bildirmişlerdir.
Kırmızı etin faydaları arasında sayılan ve içeriğindeki glutatyon sayesinde kronik hastalık riskini azaltması, hastalıkları önlemesi, yaşamı uzatması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi özelliklerden de söz edilebilir. Ayrıca, kaliteli protein içerdiği için kas kütlesinin artmasına da yardımcı olduğu bilmekteyiz.
Kırmızı etin faydalarını saymakla bitiremesek de hat safhada fayda sağlamak için ihtiyacımıza göre, belirlenmiş oranda ve sıklıkta tüketmemiz bilhassa önemlidir. Unutmamalıyız ki seçtiğiniz etin kalitesi, saklama koşulları ve pişirme yöntemi de besin değerlerinin kaybolması ya da korunması açısından kritiktir. Taze olan kırmızı bir eti, hemen tüketmemeli ve en az 24 saat dinlendirmeye özen göstermeliyiz. Dondurulmuş kırmızı eti çözdürmek için ise hızlı sıcaklık değişikliklerinden kaçınmak gerekli. Dondurucudan çıkarılmış kırmızı et, önce buzdolabında bir müddet bekletilmeli ve sonra oda sıcaklığına getirlimelidir.
(DSÖ) yani, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı çalışan, Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü, günlük olarak, ortalama en fazla 100 gramdan haftada ise e fazla 500 gramdan fazla pişmiş kırmızı et tüketilmemesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Ne kadar sevsek te kırmızı et yemenin faydaları, fazla sayıda da olsa tüketeceğimiz oran mutlaka kontrol altında tutmalı ve vücuda etkileri mutlaka takip edilmeli. Mesela, profesyonel sporcular veya düzenli spor yapanlar insanlar, yaptıkları spor çeşidine göre, enerji vermesi, kas yapması ve onarması için yüksek protein içeriğinden dolayı, kırmızı ete daha fazla ihtiyaçları duyarlar. Spor yapanların aldığı günlük kalorinin %12-%15’inin proteinden gelmesi önerilir. Bir taraftan da fazla protein tüketimi vücuttan sıvı ve idrar ile vücuttan olması gerekenden fazla kalsiyum kaybına neden olmaktadır.
Et hangi hastalıklara iyi gelir?
- ETİN FAYDALARI. Etin sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
- Anemiyi önler. Demir hemoglobin üretmekten sorumludur.
- Hamileliği destekler.
- Kardiyovasküler sağlığı korur.
- Psikolojik sağlık için.
- Katarakt oluşumunu geciktirir.
- Kolesterol seviyesini dengeliyor.
- Raşitizmden korur.
3 Yorumlar
Geri Bildirim: T-Bone Steak Nedir? – GELDİM, OKUDUM, BİLDİM – VENI, LEGI, SCIVI
Geri Bildirim: Atom Mayonez Tarifi Nasıldır? – GELDİM, OKUDUM, BİLDİM – VENI, LEGI, SCIVI
Geri Bildirim: Cüneyt Arkın (Fahrettin Cüreklibatur) Kimdir?