Bu yazımızda bir programın yazılabilmesi için yapılması ve izlenmesi şart olan yolları ele alacağız.
Evvela bir program yazabilmeniz için bilgisayar koşul 🙂
En kolay ve en kısa şekilde yazıyı sonlandırmaya çalışacağım.
Kısaca programın tanımına bakacak olursak; ihtiyacımız olan işleri kolaya indirgeyerek daha kısa vakitte daha çok işlem yapmamızı sağlayan fonksiyonel şekilde tasarlanan ve kullanıma sunulan bilgisayar uygulamalarıdır.
Peki bu uygulamalar nasıl yazılır adım adım inceleyelim.
- 1. Ne yazacağız?
- 2. Neden yazacağız?
- 3. Ne ile yazacağız?
- 4. Nasıl yazacağız?
1. Ne yazacağız?
Bir program yazacağız. 🙂 Bu adımda hazırlayacağımız uygulamanın ismini ve işlevini belirliyoruz.
Ornek: Hesap Makinesi ; Matematiksel işlemleri kolaylaştırmak için.
2. Neden yazacağız?
Matematiksel işlemleri ihtiyaçlarımız doğrultusunda hızlı ve kolay bir metot ile sonuclandirmak için yazacağız.
3. Ne ile yazacağız?
Programların da yazılabilmesi için bilgisayarın onları anlayabileceği bir dile ihtiyaç vardır.
Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı dile getirmek emeliyle, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi data üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi şartlarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.
Alt düzey programlama dilleri: Makine koduna oldukca yakın programlama dilleridir.Makina hakimiyeti oldukca gelişmiştir.Bu programlama dillerini bilen kişilerin mikro işlemciler ile ilgili bilgi sahibi olması gereklidir.(Assembly programlama dili gibi)
Orta seviye programlama dilleri: Oldukça esnek olan bu diller hem üst hem alt seviye programlama yapabilirler. Alt seviye dillere oranla biraz daha anlaşılırdır. (C programlama dili gibi.)
Üst seviye programlama dilleri: Olay tabanlı programlama dilleri olarak da adlandırılırlar yalnız bu programlama dilleri yalnızca belirli işlevler çevreninde çalışırlar ve programlama hakimeyitini azaltırlar. En hızlı ve en tesirli programlama dilleri bu kategoridedir. (visual basic ve pic basic pro gibi) Diğer programlama dillerine mukayese et daha kolay öğrenildiği ve uygulandığı için yeni başlayanlara en uygun diller üst seviye programlama dilleridir.
Şu ana kadar 150’den fazla programlama dili yapılmıştır.Bunlardan bazıları Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, Cobol, Perl, Python, Ada,Fortran, Delphi ve 1C Enterprise’dır.
Biz ise seviyeye göre hangi dili biliyorsak hangi dil kolayimiza geliyorsa onu seçip kullanmamız gerekiyor.
4. Nasıl yazacağız?
Önce karegrofik bir kurgu oluşturuyoruz, başka bir deyişle programimiz nasıl çalışacak ne işlemler yapacak
Örnek : Bir metin kutusuna girilen rakam ile başka bir metin kutusuna girilen rakamı, toplama butonuna basildiginda toplayacak, çıkarma butonuna basildiginda çıkaracak, çarpma butonuna basildiginda çarpacak , bölme butonuna basildiginda ayıracak.
Sonra algoritmayı oluşturuyoruz.
Algoritma, matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç vaziyetinden başladığında, açıkça belirlenmiş bir son vaziyetinde sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. Başka bir deyişle belli bir problemi çözmek veya belirli bir emele erişmek için çizilen yola algoritma denir. Ekseriyetle programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır. Bu arada algoritma tek bir problemi çözecek davranışın, temel işleri yapan komutların veya deyimlerin adım adım ortaya konulmasıdır ve bu adımların sıralamasına dikkat edilmelidir. Bir problem çözülürken algoritmik ve sezgisel (herustic) olmak üzere iki yaklaşım vardır. algoritmik yaklaşımda da çözüm için olası metotlardan en uygun olan seçilir ve yapılması gerekenler adım adım ortaya konulur. Algoritmayı belirtmek için ; metinsel olarak düz ifade ve akış diyagramı olmak üzere 2 metot kullanılır.
Ben ise metinsel olarak düz ifade kullanacağım.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
|
A0 --> Başla A1 --> 1. Metin kutusundaki değeri oku A2 --> 2. Metin kutusundaki değeri oku A3 --> Toplama butonuna basildiysa 1. ve 2. değerleri topla A4 --> Çıkarma butonuna basildiysa 1. ve 2. değerleri çıkar A5 --> Çarpma butonuna basildiysa 1. ve 2. değerleri çarp A6 --> Bölme butonuna basildiysa 1. ve 2. değerleri böl A7 --> Oluşan sonucu ekrana yaz A8 --> Bitir |
Oluşturduğumuz bu algoritmaya göre de seçtiğimiz programlama dilini kullanarak programımızı yazabiliriz.
Herkese kolay gelsin, iyi çalışmalar…