Bakan Muş, Twitter hesabından, imzaladıkları (Serbest Ticaret Anlaşması) STA’ya ilişkin bilgi verdi.Uzun süredir müzakerelerini sürdürdükleri Türkiye-Ukrayna STA’sını bugün Ukrayna’da imzaladıklarını duyuran Muş, “Mal ve hizmet ticaretini konu edinen ve ikili ticaretimizin dengeli bir biçimde artırılmasını hedefleyen yeni STA’mızın hayırlı olmasını diliyorum.” ifadesini kullandı.Bakan Muş, yaptığı diğer bir paylaşımında da şunları kaydetti:”Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko ve Altyapı Bakanı Olesandr Kubrakov ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İkili ticaretimizi ve yatırımları ele aldık.”
Türkiye ile Ukrayna arasında müzakereleri Aralık 2011’de başlatılan ve 27 Ocak 2022’de Ankara’da gerçekleştirilen görüşmeler sonucu tamamlanan STA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Şubat’ta bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalandı.
Anlaşmanın, tarafların iç mevzuatlarına göre gerçekleştirecekleri onay işlemlerinin tamamlanmasının ardından yürürlüğe konulması hedefleniyor. STA ile ihracatçılar Ukrayna pazarına tercihli giriş imkanı elde etti.
İki ülke arasındaki STA, mevcut haliyle temelde mal ve hizmet ticaretiyle bağlantılı konuları kapsıyor. STA kapsamında, Ukrayna tarafından uygulanan gümrük vergilerinin bir kısmı anlaşmanın yürürlüğe girişiyle, diğer önemli bölümü de geçiş dönemi sonunda ortadan kalkmış olacak.
Ayrıca, Türkiye’de, Ukrayna menşeli tarım ve sanayi ürünlerinin önemli bir bölümünde büyük ölçüde serbestleşme sağlandı.
Ülke açısından hassasiyet arz eden bazı tarım ve demir-çelik ürünlerinde vergi indirimi ve kota kapsamında vergi indirimi uygulanması kararlaştırıldı. Bazı ürünler ise sektörel hassasiyetler gözetilerek anlaşma kapsamı dışında bırakıldı.
Ukrayna, 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 43,3 milyonluk nüfusu, 164,5 milyar dolarlık GSYİH’si, yüzde 3,8 seviyesindeki büyüme oranı, 68,2 milyar dolarlık ihracatı ve 77,2 milyar dolarlık ithalatıyla bölgesinde gelişen bir ekonomi.