Kış günlerinde herkes soğukları ve karı gördükçe, dünyanın en soğuk neresi diye merak ediyor. Dünyanın en soğuk yeri Rusya topraklarında bulunan Özerk Saha Cumhuriyeti’nin başkenti Yakutsk. Rusya’nın Sibirya bölgesinde yer alan Yakutsk’da 250 bin kişi yaşıyor.
Yakutsk (Rusça: Яку́тск; Sahaca: Дьокуускай, (D’okuuskay) [dʒokuːskaj]) Rusya’nın uzak doğusundaki Yakutistan’ın (Saha Özerk Cumhuriyeti) başkentidir.
Kuzey Kutup Dairesi’nin 450 km güneyindedir. Ortalamalama hava sıcaklığı 8.8 C olan Yakutsk, dünyanın en soğuk şehridir ancak Yakutsk kış mevsiminde daha soğuktur. Yakutsk ayrıca sürekli permafrost ‘da bulunan dünyadaki en büyük şehirdir ve karayoluyla ulaşılamayan dünyadaki en büyük şehirlerden biridir.
Yakutsk, Orta Yakut Ovaları ‘nda bulunur ve Lena Nehri’ nde önemli bir limandır. Yakutsk Havaalanı ve daha küçük olan Magan Havaalanı havayolu ulaşımı hizmeti verirler.
Yakutsk Rusya Federasyonu’na bağlı özerk Yakutistan Cumhuriyeti’nin de başkenti. Yakutsk şehri 1632’de Lena Nehri kıyısında kuruldu.
Son derece karasal bir subarktik iklim (Köppen iklim sınıflandırması: Dfd) ile Yakutsk, Dünya’nın büyük şehirler arasında en soğuk kış sıcaklıklarına sahiptir. Yakutsk’ta ortalama aylık sıcaklık Temmuz ayında +19,5 °C (67,1 °F) ile Ocak ayında -38,6 °C (-37,5 °F) arasında değişir. Yakutsk sürekli permafrost üzerine inşa edilmiş en büyük şehirdir ve birçok ev beton üzerine kazık’la inşa edilmiştir.
Antarktika dışındaki gezegende kaydedilen en düşük sıcaklıklar, Yakutsk’un kuzeydoğusundaki Yana Nehri havzasında oluştu ve bu da onu dünyanın en soğuk şehri yaptı. Kışları aşırı soğuk ve uzun olmasına rağmen Yakutsk, ‘da 10 Kasım ve 14 Mart tarihleri arasında donma noktasının üzerinde bir sıcaklık kaydedilmedi.
Yazlar oldukça kısa olmasına rağmen sıcaktır, günlük sıcaklıklar zaman zaman 10,2 °C (18,4 °F) ‘yi aşar ve sıcaklıktaki bu değişim onu dünyadaki en çok mevsimsel sıcaklık farkı olan yer yapar. Yakutsk’ta kaydedilen en düşük sıcaklık 5 Şubat 1891’de -64.4C idi. Yakutsk’daki kaydedilen en yüksek sıcaklıklar ise 17 Temmuz 2011’de +38.4 C ve 15 Temmuz 1942’de +38.3 C idi.
Dondurucu soğuğa rağmen Yakutsk’ta hayat durmuyor. Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık eksi 52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.
Bölge Rus tarihinde ise Lenin ve Stalin gibi liderlerin de belli dönem yaşamak zorunda kaldığı bir politik sürgün şehri olarak biliniyor.
Bölge mineral açısından ise oldukça zengin. Yakutsk dünyada elmas üretiminin beşte birinin gerçekleştirildiği ve Rusya’da bulunan altın madenlerinin yüzde 40’ının bulunduğu bir şehir. Ayrıca gaz ve petrol rezervleri de bulunmakta.
Kuzey Kutup Dairesi’nin 350 kilometre güneyindeki Oymyakon Köyü’nde 1926 yılında ölçülen -71.2 derece, Kuzey Yarınmküre’de ölçülen en düşük sıcaklık olma özelliğini taşıyor.
Oylama
Harika
Mükemmel
Muhteşem
Fena Değil
Beğenmedim
Güzel
Oylama yapan kişiler bu bilgiyi faydalı buldu.