Wasabi, Japonya’ya özgü Brassicaceae cinsi Bracken’in bir bitkisidir. Serinletici ve keskin baharatlı bir tada sahip bir bitkidir ve uzun süredir sterilizasyon ve tat vurgusu amacıyla yenir. Halen baharat olarak kullanılmaktadır ve araştırma sonuçlarına göre sağlık ve beslenme açısından etkili olduğu için birçok kişi tüketmektedir
Turpgiller familyasına ait bir bitki olan wasabi, Uzak Doğu ülkelerinde sık sık kullanılıyor. Bazı ülkelerde ‘Japon turbu’ olarak da biliniyor. Bir kök bitkisi olan wasabi (vasabi) özel rendeyle rendelenirken macun kıvamına getiriliyor. Wasabinin acısı önce burun deliklerinde, sonrasında ise solunum yollarında yakıcı bir etki oluşturuyor. Bu nedenle wasabi tüketilirken aşırıya kaçılmaması gerektiği de söyleniyor. Fakat wasabinin acısı, normal biberlerde olduğu gibi sürekli sürmüyor. Bu keskin acı yalnızca 15 dakika sürüyor. Bu nedenle restoranlarda sipariş üzerine hazırlanması öneriliyor. Evde yapılacaksa, yemeğe başlamadan hemen önce hazırlanıyor ve sofralardaki yerini alıyor. Hem yetiştirilmesi, hem de hasadı zor olduğu için pahalı fiyatlarla tezgahlardaki yerini alıyor. Genellikle yeşil gıda boyası ve hardal ile karıştırılarak yalancı wasabi sosları kullanılıyor.
Wasabinin Faydaları Nelerdir?
Wasabi, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan bir bitkidir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Acı tadıyla bilinen wasabi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasına destek olarak kabızlığı giderir. Kan pıhtılaşmasının önüne geçer.
Wasabi Sosu Nasıl Yapılır?
Wasabi nadir görülen bir bitki olduğu için, gerçek wasabi sosunu hazırlamak pek mümkün değil. Yine de tarifi öğrenmek isteyenler için wasabi sosunun yapım aşamalarını sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle wasabinin kök kısımları saat yönüne doğru çevire çevire soyulur.
Temizleme işlemi köklere ulaştığında acı olan kısma gelmiş olursunuz.
Wasabiyi hazırlamak için özel bir rende kullanılır. Wasabi bu rendede O şeklinde çevrilerek rendelenir.
Rendelenen wasabi, macun kıvamındadır. Tahta kaşıkla birkaç kez karıştırarak wasabi sosu elde edilir.
Wasabi sosu yapımında oroshigane adı verilen rende kullanılır.
Uzak Doğu’da rende yerine kurutulmuş köpek balığı derisi de kullanılmaktadır.
yorumlayın
Geri Bildirim: Wasabi Nedir, Faydaları ve Zararları? – GELDİM, OKUDUM, BİLDİM – VENI, LEGI, SCIVI