Eski Türk Devletlerinde ülkenin iç ve dış meselelerinin görüşüldüğü toy ve kurultay meclislerine kengeş adı verilmiştir. Danışma meclisi yafa kurultayın Oğuz Türkçesindeki karşılığı kengeştir. Bu meclisin görevleri arasında karşılıklı danışma, devlet meselelerini görüşme ve gerekli tedbirleri almaktır.
Oğuz Türkleri Kengeşlerin bir meclis konumunda olmasından dolayı, dernek, derim, yığınak gibi farklı anlamlarla da ifade etmişlerdir. 13. yüzyıldan önce yapılan bu toplantıların ismi daha çok toy olarak bilinmektedir. Kaynaklar kengeş ifadesinin 13. yüzyıldan sonra kullanılmaya başladığını ifade etmektedir. Toy toplantıları ise daha çok yemekli eğlenceleri ifade eder olmuştur.
İslamiyet öncesinde Türk Devletlerinde kurultay anlamındaki kengeşlerin görevi devlet meclisi olarak danışma yapılması olmuştur. Bu meclislerde önleyici tedbirler alınmıştır.
Bu meclisin görevlerinden bir tanesi de danışma ve müşavere etmektir. Dolayısı ile buralarda devlet işlerinde pek çok önemli kararlara imza atılmıştır. Verilen bu önemli kararlara, kuzey ülkelerinin fethedilme kararları örnek olarak gösterilebilir. Bu toplantılara boy beyleri katılırken, halk içinden bazı büyük insanlarda davet edilmiştir.