Mesleki eğitim kursları; mesleği olmayanlara meslek edindirmek, mesleği olmakla birlikte mesleki becerilerini geliştirmek isteyenlerin istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla en az %50 istihdam garantili olarak düzenlenmektedir.
Yeni iş arayanlar basitçe ilgilendikleri pozisyonlara yerleştirilmezler. Yerleştirme ve başarı şansı yüksek olan makul bir işe yerleştirme planı geliştirmek için çok fazla veri toplanır. Süreci yönlendirmek için iş arayan kişiye, istenen pozisyona veya pozisyona bağlı olarak farklı değerlendirme ve testler uygulanabilir. Bu değerlendirmeler arasında yetenek testleri, kişilik değerlendirmeleri, yazılı ve sayısal okuryazarlığı doğrulayan testler, el-göz koordinasyonunu ölçen testler ve hatta bazı uygulamalı problem çözme değerlendirmeleri yer alabilir. Bu testlerin herhangi birinin veya tamamının sonuçları mesleki eğitim programına kılavuzluk etmek için dahil edilmiştir.
Mesleki eğitim kurslarından yararlanmak isteyenlere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinde/Hizmet Merkezlerinde görevli iş ve meslek danışmanları tarafından danışmanlık hizmeti sunularak kişilerin kendilerine en uygun mesleği edinmeleri için kurslara katılmaları sağlanmaktadır.
Mesleki Eğitim Kurslarından Yararlanma Şartları
1. Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
2. 15 yaşını tamamlamış olmak,
3. Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
4. Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
5. İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,
6. Emekli olmamak,
7. Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.
Belirtilen şartları sağlayan ve kursa devam etmelerine engel durumları bulunmayan yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de mesleki eğitim kurslarına katılabilmektedirler. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar, isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da mesleki eğitim kurslarından yararlanabilmektedir.
Mesleki Eğitim Kurslarının Süresi
Mesleki eğitim kursları; günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçmemektedir.
Meslekli Eğitim Kurslarında Karşılanabilecek Giderler
Mesleki eğitim kurslarına katılan vatandaşlara, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden;
- Sanayi sektörüne yönelik olarak düzenlenen en az %50 istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında 106,34 TL,
- En az %50 istihdam garantili olarak düzenlenen mesleki eğitim kurslarında 65,44 TL,
- Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Yönetmelik kapsamında engelli ve eski hükümlülere yönelik olarak düzenlenen istihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarında 49,08 TL,
- Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Yönetmelik kapsamında engelli ve eski hükümlülere yönelik olarak istihdam garantili mesleki eğitim kurslarında 65,44 TL,
- Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından kurs süresince karşılanmaktadır.
Mesleki eğitim kurslarına katılan kişilerden herhangi bir ücret alınmamakta olup, mesleki eğitim kursu süresince Kurumumuz tarafından karşılanan giderlerin yanında, kursu başarıyla tamamlayan kişilere kurs sonunda Kurs Bitirme Belgesi/Sertifikası verilmektedir.
Bununla birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlemiş olduğu Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde düzenlenen kurslara katılan kişilere, kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.
Mesleki eğitim kurslarından faydalanmak isteyen tüm işverenler, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunabilmektedirler.