Arpın Çor Tigin, Uygur Kağanlığı döneminde yaşamış olan ve Mezopotamya da doğup, dünyanın bir çok yerine yayılmış olan, eski bir din olan, Mani dininin etkisinde kalarak şiirler yazmış bir şairdir. Öte yandan, Aprın Çor Tigin olarak ta bilinen eski Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri, ilk kez olarak A. von Le Coq tarafından, 1919 yıllarında yayınlanmıştır.
Bugün şairinin kim olduğu belli olan ilk şiirlerimiz de ona aittir. Şiirlerinin başında ve sonunda mutlaka ona ait kayıtlar vardır. Günümüze sadece iki şiiri ulaşmıştır. Bunlardan biri bir methiyedir diğeri ise “Sevgili” adlı lirik şiiridir. Dini içeriğe sahip olan “Medhiye” şiiri dörtlükler halinde ve 12 mısradan oluşmuştur.
Şairin adı bu manzumede zikredilmiştir. Şaire ait olduğu düşünülen “Sevgili” şiiri, Türk lirik şiirinin ilk örneği olduğunu söyleyebiliriz. Manzume üçlükler halinde yazılmıştır ve 21 mısradan ibarettir. Şiirde mısra başı kafiyesi ile birlikte, mısra sonunda da kafiye unsurlarını kullanmıştır.
APRIN ÇOR TİGİN’İN ŞİİRİ
Yedi adet dörtlükten oluşan bu şiirin, ilk dörtlüğü kaybolmuşturr. “Sevgili” adı verilebilecek olan bu şiir, Uygur edebiyatının, dolayısıyla, Türk şiirinin ilk ve en eski lirik şiir örneği olarak kayda geçmiştir.
Yavuklumu düşünüp dertleniyorum.
dertlendikçe
kaşı güzelim
kavuşmayı özlüyorum
Kendi sevgilimi düşünürüm ben
düşünürüm düşünürüm de… [mısra kopuk!]
kendi sevgilimi
öpmek isterim ben
Kaçıp gitsem
güzel sevgilim
gene de gidemem ki ben
merhametlim!
Sokulayım desem (sana)
yavrucuğum