Günümüzde markalaşmanın çok önemli olduğu bu günlerde, bu kritik iş teriminin ne manaya geldiğini ve şirketiniz için bir tane oluşturmak için neler yapabileceğinizi öğrenin.
Markalaşma, büyük veya küçük, perakende veya B2B rastgele bir işletmenin en ehemmiyetli istikametlerinden biridir. Tesirli bir marka taktiği, gittikçe daha rekabetçi pazarlarda size büyük bir avantaj sağlar. Fakat “markalaşma” tam olarak ne manaya geliyor? Sizinki gibi küçük bir işletmeyi nasıl etkiler?
Kolayca söylemek gerekirse, markanız müşterinize söz veriyor . Onlara ürünlerinizden ve hizmetlerinizden neler bekleyebileceklerini söyler ve önerinizi rakiplerinizden farklılaştırır. Markanız kim olduğunuz, kim olmak istediğiniz ve kim olduğunuzu idrak ettiğiniz kimden kaynaklanıyor.
Sektörünüzdeki yenilikçi usta mısın? Veyahut tecrübeli, emin olanı? Ürününüz yüksek fiyatlı, yüksek kaliteli tercih veya düşük fiyatlı, yüksek değerli seçenek mi? İkisi de olamazsınız ve tüm insanlar için her şey olamazsınız. Kim olduğunuz, bir dereceye kadar, hedef müşterilerinizin kimler istediğinizi ve olmanız gerektiğini temel almalıdır.
Markanızın temeli logonuzdur. İnternet siteniz, ambalaj ve tanıtım materyalleri – tümü logonuzu entegre etmesi şart olan – markanızın mesajı.
Marka Taktiği ve Eşitlik
Marka taktiğiniz, marka iletilerinizi iletmeyi ve iletmeyi nasıl, ne, nerede, ne vakit ve kime tasarıladığınızdır. Reklam verdiğiniz yer, marka taktiğinizin bir parçasıdır. Dağıtım kanallarınız bu arada marka taktiğinizin bir parçasıdır. Ve görsel ve sözlü olarak iletişim kurduğunuz şey, marka taktiğinizin de bir parçası.
Meblağlı, stratejik markalama kuvvetli bir marka değerine yol açar; bu, markanız için hangi benzer, markalaştırılmamış ürünlerin buyurduğundan daha fazla fiyat almanıza imkan tanıyan şirketinizin ürün veya hizmetlerine kazançlan katma değer mananına gelir. Bunun en bariz örneği, Kola’ya karşı genel bir sodadır. Coca-Cola güçlü bir marka değeri oluşturduğundan, ürünü için daha fazla ücret isteyebilir – ve müşteriler bu yüksek ücreti ödeyeceklerdir.
Marka değerine has katma değer, sıklıkla idrak eden kalite veyahut duygusal bağlanma biçiminde gelir. Sözgelimi, Nike ürünlerini, yıldız atletlerle ilişkilendirerek müşterilerin duygusal bağlarını sporcudan ürüne aktarmalarını umuyor. Nike için, yalnızca ayakkabıyı satan ayakkabının özellikleri değil.
Markanızı Tanımlamak
Markanızı tanımlamak, işin bulguyu için bir yolculuk gibidir. Zor, zaman alıcı ve rahatsız edici olabilir. En azından aşağıdaki sualleri yanıtlamanızı gerektirir:
Şirketinizin görevi nedir?
Ürün veya hizmetlerinizin yararları ve özellikleri nelerdir?
Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz şirketiniz ile ilgili ne düşünüyor?
Şirketinizle ilişki kurmalarını hangi niteliklerde istersiniz?
Araştırmanı yap. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını, alışkanlıklarını ve isteklerini öğrenin. Ve ne düşündüğünü düşündüğüne güvenme. Ne düşündüklerini bil .
Markanızı tanımlamak ve bir marka taktiği geliştirmek karmaşık olabileceğinden, kar emeli gütmeyen küçük işletme müracaat etme grubu veya Küçük İşletme Geliştirme Merkezi’nin uzmanlığından faydalanmayı düşünün .
Markanızı tanımladıktan sonra, kelimeyi nasıl çıkarıyorsunuz? İşte size zamana göre test2 edilmiş birkaç emare:
Mükemmel bir logo al. Her yere koy.
Marka iletilerinizi bir yere not edin. Markanız ile ilgili iletmek istediğiniz ehemmiyetli iletiler nelerdir? Her çalışan markanızın özelliklerinden haberdar olmalıdır.
Markanızı entegre edin. Markalaşma, işinizin her istikametine uzanır – telefonlarınıza nasıl cevap verdiğiniz, satış görevlileriniz veya satış müzakerelerinde ne giydiğiniz, e-posta imzanız, her şey.
Firmanız için markanızı yansıtan bir “ses” oluşturun. Bu ses tüm yazılı iletişime uygulanmalı ve çevrimiçi ve kapalı tüm materyallerin görsel görüntüsüne katılmalıdır. Markanız arkadaş canlısı mı? Konuşkan ol. Çok absürt mı? Daha resmi ol. Sen özü aldın.
Bir tagline geliştirin. Markanızın özünü yakalayan unutulmaz, manalı ve özlü bir ifade yazın.
Pazarlama materyalleriniz için şablonlar tasarlayın ve marka standartları oluşturun. Aynı renk şemasını, logo yerleşimini kullanın, baştan sona bakın ve hissedin. Süslü olmanıza gerek yok, yalnızca meblağlı.
Markanıza sadık olun. Şayet marka vaadinizi yerine getirmezseniz, müşteriler size geri dönüş yapmaz – veya sizi bir başkasına havale eder.
İstikrarlı olun. Bu noktayı en üste koydum, zira yukarıdakilerin hepsini içeriyor ve size verebileceğim en ehemmiyetli emare. Bunu yapamazsanız, marka oluşturma teşebbüsleriniz başarısız olur.