Düşünebiliyor mu?
Bir insan gibi düşünüp, düşünemediği konuları ile hep gündeme gelmiş olan yapay zekânın, ne yazık ki ki insan gibi düşünme yetisi olduğu gerçeği ile yüz yüzeyiz. Peki, nasıl ispat etmişler bu acı gerçeği? Matematik ile ilgili çok tanınmış olan Alan Turing sayesinde elbette. Oluşturduğu ‘’Turing’’isimli test2 ile hem insan hem de bu yapay zekâyı teste alıyorlar. Yanıtları görülmeyen sualler sualliyor ve işe bakin ki %30 oranı sağlarsa düşünebildiği kanınına varılacak olan makine %33 oranında oyalıyor.
Bizden öne geçebilir mi?
Yapay zekânın iyi olduğunu veya kötü olduğunu müdafaa eden pek çok kişi bulunuyor. Bu vaziyet bize nasıl bir kolaylık sağlayacak veyahut zarar mı getirecek bilemiyoruz ancak dünyaca ünlü iş adamı Elon Musk’ın bu konuda kimi fikirleri var. Elon Musk bulunduğu pek çok konferansta altına basa basa der ki, yapay zekâ bizi geçecek; onun zekâsına erişebilmek için insan beynine müdahale gerekiyor. İnsan beynini bir bilgisayara bağlayarak bu durumu değiştirebileceğini söyleyen projeler üzerinde hummalı çalışmalar yürütülüyor.
Dünyanın “EN”lerini yenmeye mi başladı?
Kendi alanında başarılı olan ve zekâ ağırlıklı konularda dünya ilklerine giren ehemmiyetli insanlarla bu yapay zekâ yan yana kazançlıyor. Bakalım kim yenecek diye başlıyorlar bir turnuvaya. Sözgelişi 1997 seneninde satranç ustası Kasparov’u yapay zekâ Deep Blue ile karşı karşıya getiriyorlar. Tabi satranç ustası bu mücadelesi aldı fakat sonrası da var, yine yapılan turnuvada Deep Blue ünlü ustayı yendi. Kasparov hemen dışarıdan müdahale yapıldı yeniden mücadele yapılsın diye itiraz da bulunsa da yeni bir maç hiç olmadı zira bu proje yarıda bırakılıyor. Yeniden başka bir yapay zekâ Watson,bilgi yarışmasına giriyor, yarışmanın en iyilerini bir çırpıda yenince biraz kafalar karışmadı değil hani.
Yapay zekâ kadın mı?
Başta ünlü Siri, Google Now ve Cortana olmak üzere geliştirilen her yapay zekâ da hiç dikkatinizi çekmedi mi kadın sesi? Bütün yapay zekâlara neden kadın sesi yükleniyor birebir izah bulmak oldukça zor ancak bu konuda ortalarda dolanan pek çok söylentinin en mantıklı olanı, kadın sesinin erkek sesine oranla daha etkileyici olmasından kaynaklı seçilmiş olması. Bu ortaya atılan söylenti doğru mu yanlış mı bilemiyoruz ancak haklılık hissesi yüksek gibi duruyor.